06 Temmuz 2024, Cumartesi Başkan Balcıoğlu ve Ekrem İmamoğlu’ndan Silivri’de Yerli Tohum Hasadı 2023 yılı hububat ekim döneminde, gönüllü çiftçilerin desteğiyle toplam 130 dekar alana ekimi yapılan 7 çeşit buğday; 82 dekar alana da 4 çeşit arpanın hasadına başlandı. Bugün Silivri’de hasadı gerçekleştirilen 5 çeşit yerli buğday tohumu, Tarım ve Orman Bakanlığı Araştırma Enstitüleri tarafından Kaya Onater’in tarlasında geliştirildi. Başkan Balcıoğlu ve Ekrem İmamoğlu’ndan Silivri’de Yerli Tohum Hasadı

Silivri Gazitepe Köyü’nde gerçekleştirilen deneme hasadına, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Parti Meclisi üyeleri Cem Aydın, Berker Esen, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel ve Silivrili çiftçiler katıldı. Etkinlikte Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Ekrem İmamoğlu ve Bora Balcıoğlu, çiftçi Ercan Tarladaçalışır’ın kullandığı biçerdövere binerek deneme hasadını gerçekleştirdi.

 

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, İstanbul genelinde tarım alanlarının Ekrem İmamoğlu'nun destekleriyle 51 bin dekar arttığını vurguladı. "Bu büyük başarının bir parçası olarak bugün burada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin deneme ekimi yaptığı yerli buğday tohumlarının hasadını gerçekleştiriyoruz. Bu başarı, hepimiz için bir gurur kaynağıdır. Tarımsal üretimdeki geleceğimize olan inancımızı pekiştiriyor." dedi.

 

"Dışa bağımlılığı kırmak ve yeniden kendi kendine yeten bir ülke olmak için hep birlikte çalışmanın gerektiğini" belirten Balcıoğlu, tarımın ve üretimin karşı karşıya olduğu zorlukları açıkça gördüklerini dile getirdi. Üretime ve çiftçiye yeterince değer verilmemesi, ithalatın ana bir hat haline getirilmesi ve tarım alanlarının yapılaşmaya kurban edilmesinin dışa bağımlılığı artırdığını vurguladı.

 

 

"ÇİFTÇİ, MİLLETİN EFENDİSİDİR."

Atatürk’ün "Çiftçi, milletin efendisidir." sözünü rehber edinerek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte çiftçilere destek olacaklarını ifade etti. “Çiftçimize hak ettiği değeri vererek, tarım alanlarımızı koruyarak ve destekleyerek bu durumu tersine çevirebiliriz. Ekrem Başkanımız sağ olsun tarım diyor üretim diyor ve bizleri bu konuda asla yalnız bırakmıyor. İBB eliyle dağıtılan yerli tohumların hasadını burada yapmaktayız.” dedi.

 

BALCIOĞLU: SİLİVRİ’NİN MUHAFIZI OLACAĞIM

Silivri'nin tarım alanlarını koruyup geliştirmeyi taahhüt eden Balcıoğlu, "Ekrem Başkanım, kendini İstanbul'un muhafızı olarak tanımlıyor. Ben de Ekrem Başkanımızla birlikte Silivri'nin muhafızı olacağım. Birlikte, bu güzel toprakları koruyacak, yeşilini ve mavisini gelecek nesillere miras bırakacağız." dedi.

 

Balcıoğlu, tarımın ve üretimin önemini bir kez daha vurgulayarak, daha güçlü ve bereketli bir Silivri için birlikte çalışma çağrısında bulundu.

 

Balcıoğlu’nun ardından sahneye çıkan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaşamının yaklaşık 35 yılının Trakya’da geçtiğini belirterek “Bu topraklar; Trakya'sıyla, Anadolu'suyla, tarımın, her konunun aslında beşiği. Dünyada insanlık adına atılan kayıtlı ilk adımların neredeyse tamamı, bu topraklarda başladı, yeşerdi. O bakımdan biz, aslında çok özel bir milletiz, toplumuz. Ama bunun bir kıymetini bilmek, sorumluluğunu taşımak da lazım. Yani ‘bu topraklarda yaşamanın en büyük sorumluluğu nedir’ derseniz; doğayı korumaktır, doğayı yaşatmaktır, canlıları yaşatmaktır. Dolayısıyla insanı yaşatmaktır. O bakımdan doğayı koruyan, doğayı güzelleştiren, toprağın bereketini arttıran her adımın yanında olmalıyız. Kaldı ki, Cumhuriyetimizin de temelinde, tarımsal üretim vardır. Tarımı, toplumumuzun büyük bir kesimi, Cumhuriyet'le beraber öğrenmiştir kırsalda. Onun eğitimi, onun altyapısı ta Köy Enstitüleri’ne kadar uzanan bilinçli bir köylü toplumunun varlığı, belki de bizim en temel gücümüzün kaynağı. Biz, o temel felsefeden asla şaşmadık, şaşmayacağız. Bu toprakları koruyacağız.” dedi.

 

“TOPRAĞIN BEREKETİNİ KORUMAK, ÜRETİMİ ARTTIRMAKTIR MİLLİYETÇİLİK”

İmamoğlu, “Toprağı korumak, ‘toprak ana’ diye tariflediğimiz o kutsal emaneti korumak, onun bereketini korumak, tarım yapanın, emekçinin hakkını korumak nedir biliyor musunuz” sorusunun altını ise, “İşte gerçek milliyetçiliktir, vatanını sevmektir, milletini sevmektir. Bu bağlamda biz, bu cennet vatanın her karış toprağını korurken… Sadece güvenlik açısından korumak değildir. Güvenliğini de koruyacağız. Canımızı feda edeceğiz. Ama aynı şekilde bu toprağın bereketini korumak, bu toprağın üretimini arttırmaktır milliyetçilik. Bundan asla şaşmadık, şaşmayacağız. Onun bizi var ettiğinin farkındayız.” sözleriyle doldurdu. “Ülkemizin içinden geçtiği ekonomik koşulları hepimiz biliyoruz.” diyen İmamoğlu, “Çiftçilerimiz, hayvancılarımız, sanayicilerimiz, esnafımız, yurttaşımız, ücretli çalışanımız, emeklilerimiz, hemen her kesimden yurttaşımızın ne kadar zor durumda olduğunu hepimiz biliyoruz. Ve bu bir buhran. Ama buna rağmen, bu koşullarda ayakta durmaya çalışıyoruz. Enflasyon aldı başını gidiyor.” ifadelerini kullandı.

 

“BIRAKIN O BOŞ LAFLARI”

Türkiye’ye komşu bazı ülkelerin para birimlerinin Türk Lirası karşısında büyük oranda değer kazandığına dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bahsettiğim zaman dilimi 20-25 sene öncesi sevgili dostlar. Bize bu yakışmıyor. Gerçekten yakışmıyor. Bu milletin aklı, bu milletin bilgisi, görgüsü bizleri; inanın, bırakın o boş lafları, çağ atlama laflarını, bırakın çağları; daha ötesine götürecek bir birikime sahiptir bu millet. Tek şart var, tek şart. Ne biliyor musunuz? Tek bir beyne değil, bu milletin toplu bir biçimde her birinin beynine emanet edersek kendimizi, kazanırız. Ama ‘tek bir akla güvenin ve her şeyinizi bana bırakın’ diyen akla emanet ettiniz mi; olacak budur. Bugün çektiğimizin yegane sebebi budur. Öyle değil mi? Ben, bazı insanların bilgisi karşısında göstereceğim hürmeti başaramıyorum. Daha fazla göstermek istiyorum. Öyle iyi yetişmiş bilim insanlarımız, ilim insanlarımız, eğitimcilerimiz, tarım uzmanı, sanayi uzmanı, her konuda muazzam. Ama hiçbir şey bilmeden ‘ben bilirim’ diyenden korkun. Öyle durduk yere ben kendime ‘bilim insanı’ diyebilir mi? Diyemem. Yani durduk yere kendime ‘ekonomist’ diyebilir miyim? Diyemem. Ama uzmanına emanet et… Onun partilisi yok. Yeter ki uzmanını emanet et. Bakın; uzmanına emanet ettin mi bu milletin sırtı yere gelmez. Bugün ‘enflasyon aldı başını gidiyor’ diyorsak; müsebbibi, sebebi bu durumdur, bu pozisyondur. Maliyetler ne yazık ki artıyor. Ekonomi yönetiminde, akıl ve bilimden uzaklaşmanın cezasını çekiyoruz. O bakımdan biz, iki dudağın arasından çıkacak söze değil, milletin sözüne güveneceğiz ve yolumuz o yol olacak.”

 

“EKONOMİK ZORLUKLARIN ALTINDAN KALKMANIN ÇÖZÜMÜ ÜRETİM YAPABİLMEKTİR”

Çiftçilerin de ekonomik kriz ortamından payına düşen olumsuzlarla mücadele ettiğini vurgulayan İmamoğlu, İBB olarak yaptıkları tarımsal desteklerden örnekler verdi. Tarım, hayvancılık ve balıkçılık alanlarında verdikleri desteklerle üreticilerin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizen İmamoğlu, “Ekonomik zorlukların altından kalkabilmek, bu problemleri aşabilmenin en birinci çözümü nedir biliyor musunuz? Kendi kaynağınızdan üretim yapabilmektir. Kendi kaynağımızdan üretim yapabilmenin de en önemli kaynağı, bizim ülkemizde topraktır, tarımdır. O bakımdan, tarımsal alanların boşalmasına asla izin vermemeliyiz. Üretimi hep birlikte teşvik etmeliyiz. İBB olarak, her konuda güçlü adımlar atmaya gayret ettiğimiz gibi, bu konuda da tarımda da aynı şekilde güçlü adımlar atmaya ve üreticilerimize destek vermeye ilk geldiğimiz gün itibarıyla başladık ve bundan sonra da arttırarak devam edeceğiz. Hepinize söz veriyoruz.” dedi.

 

“ÇİFTÇİLERİMİZE ÜRETSİN DİYE…”

Tarımsal desteğe, 2020 yılında, yazlık sebze fidesi dağıtımıyla başladıklarını hatırlatan İmamoğlu, “Bugüne kadar çiftçilerimize üretsin diye; topraklarını, köylerini terk etmesin diye, gençlerin, yeni neslin de üretici olmasını sağlamak adına, yazlık-kışlık sebze fidesi, silajlık mısır tohumu, yağlık ayçiçeği tohumu, ekmeklik buğday tohumu, arpa, yulaf tohumu, gübre, malç naylonu, damla sulama hortumu... Bakın daha neler? Mazot dağıttık, sığır, süt yemi verdik. Kuzu besi yemi verdik. Arı yemi verdik. Yetinmedik; küçük ölçekli balıkçılarımıza destek olduk. Bakım malzemelerine, koruyucu donanımlarına katkı sağladık. Ayrıca mezbaha ve arıcılık merkezi gibi yeni tesisleri de tarıma kazandırdık. Bu konuda yeni projelerimizle yine yanınızda olmaya devam edeceğiz. Tabii üretici örgütlerine makine, ekipman desteği sağladık. Bu anlamda desteklerimizi çeşitlendirmemiz gerektiğinin farkındayız. Yeni ihtiyaçlar olduğunu görüyoruz. Sıkıntılarınızın büyüdüğü yerde, size yeni, yaratıcı fikirlerle gelmemizin ve çiftçilerimizi daha çok yüreklendirmemizin gerektiğinin farkındayız. Bunu da yapacağız.” diye konuştu.

 

MİLLİ TAKIM MESAJI: “YAPILAN HAKSIZLIĞA KARŞI, PIRLANTA GİBİ GENÇLERİMİZİN AYAKLARI, BİLEKLERİ, GÜCÜ YERİNDE OLSUN”

Tarımsal alanlarını bünyesinde barındıran ilçe belediye başkanları ile iş birliği içinde çalışmaya devam edeceklerini aktaran İmamoğlu, “Bora Başkanımız, Erhan Başkanımız ve diğer başkanlarımızla, bereketli çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz. Çiftçilerimizin emeği, bizlerin desteğiyle, İstanbul, daha çok üreten bir şehir olacak. Üreticilerimizi bu zor günlerde, bu sıkıntılı ekonomik koşullarda enflasyona yedirmemek için elimizden gelen desteği, sizlerle buluşturacağız. Umuyorum bugünün bereketi bol olsun. Her günün bereketi bol olsun. Bugünün bereketi, akşam da milli takımımıza bol bol gol versin. Yapılan haksızlığa karşı, bizim pırlanta gibi gençlerimizin ayakları, bilekleri, gücü yerinde olsun. İnşallah güzel oynasınlar. Bizim bugün tarlada kazanacağımız bol bereket gibi, onlar da ayaklarıyla, bol gollü bir maçla maçı kazansınlar inşallah.” ifadelerini kullandı.

 

İLK HASADI ÇİFTÇİ ERCAN TARLADAÇALIŞIR’LA BİRLİKTE YAPTI

İmamoğlu, konuşmasının ardından Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ile çiftçi Ercan Tarladaçalışır’ın kullandığı biçerdövere binerek, deneme hasadının gerçekleştirilmesine tanıklık etti.




Haber Fotoğrafları
Hızlı Menü