24 Temmuz 2024, Çarşamba Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'ndan Basın Bayramı Mesajı Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, 24 Temmuz Basın Bayramı vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Balcıoğlu, 1908 yılında İkinci Meşrutiyet'in ilanıyla basın özgürlüğüne kavuşan Türk basınının, 116 yıl sonra yeniden sansür ve otosansür uygulamalarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'ndan Basın Bayramı Mesajı

Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı. Yayınladığı mesajda Türk basının otosansür ve sansüre maruz kaldığına dikkat çekti. Basın özgürlüğünün siyasi iktidarın baskısı altında olduğunu belirten Balcıoğlu, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına girerken basının giderek ağırlaşan siyasal, ekonomik ve hukuksal baskılarla kuşatıldığını vurguladı.

Başkan Balcıoğlu, iktidarın kamu kaynaklarını kullanarak medyanın yüzde 90’ını kontrol altına aldığını, özerkliğini yitiren Radyo Televizyon Üst Kurumu (RTÜK) ve Basın İlan Kurımı (BİK) ile bağımsız ve özgür basını susturma çabası içinde olduğunu ifade etti. İfade ve basın özgürlüğü alanında gelinen noktaya değinen Başkan Balcıoğlu, “Dünya Demokrasi Endeksi'nde 167 ülke arasında 102’nci, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 158’inci, Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde ise 142 ülke arasında 117’nci sıradayız” dedi.

 

Bu koşullar altında gazetecilerin 24 Temmuz’u 'Gazeteciler ve Basın Bayramı' olarak kutlayamadığını, ifade ve basın özgürlüğü için 'Mücadele Günü' olarak adlandırdığını söyleyen Balcıoğlu, “Kuvvetler ayrılığına dayalı çağdaş demokrasinin yeniden tesisi edilerek, yasama, yürütme ve yargının yanında medyamızı dördüncü kuvvet haline getirme mücadelesinden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz” dedi.

CHP'nin Yerel Basına Destek Teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi olarak TBMM'de yerel basına ilan desteği için kanun teklifi verdiklerini belirten Balcıoğlu, bu teklif ile yerel gazeteler için resmi ilanların yayım ücretinin Resmi İlan Fiyat Tarifesi’nde belirlenen tutardan yüzde 50 artırımlı olarak ödenmesi, bu ödemeler için vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge sunulması şartının aranmaması ve kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerçekleştirilen yerel gazete alımları ve yerel basına yönelik destek ödemelerinin tasarruf tedbirlerinin kapsamı dışında tutulmasını önerdiklerini belirtti. Bu teklifin, yerel basının ekonomik olarak güçlenmesini ve özgürce faaliyet göstermesini hedeflediğini kaydetti.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Basın milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve doğru yolu göstermede, bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte, özet olarak bir milletin hedefi saadet olan ortak bir istikamette yürümesini teminde basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir" sözlerini hatırlatan Balcıoğlu, özgür basının demokratik toplumların en temel dayanağı olduğuna dikkat çekti.

Yayınladığı mesajda, ifade ve basın özgürlüğü için mücadele eden tüm gazetecilere, basın emekçilerine ve bu uğurda bedel ödeyen tüm cesur yüreklere selam gönderen Balcıoğlu, özgür basın için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.




Haber Fotoğrafları
Hızlı Menü