06 Mayıs 2024, Pazartesi Silivri Belediye Meclisi Mayıs Ayı Toplantısında Başkan Balcıoğlu'nun Borç Açıklaması Silivri Belediye Meclisi'nin Mayıs Ayı meclis toplantısının 1. birleşiminin 1. oturumu, Belediye Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının en önemli gündem maddelerinden biri, Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun belediyenin mali durumu hakkında yaptığı açıklamalar oldu. Silivri Belediye Meclisi Mayıs Ayı Toplantısında Başkan Balcıoğlu'nun Borç Açıklaması

Başkan Bora Balcıoğlu, Silivri Belediyesi'nin borç yükünü detaylı bir şekilde açıkladı. Balcıoğlu, belediyenin toplam borcunun 1 Milyar 503 Milyon 295 Bin 262 lira 94 kuruş TL olduğunu belirtti. Bu açıklama, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyelerin mali durumlarını kamuoyu ile paylaşma sürecinin bir parçası olarak yapıldı.

Başkan Balcıoğlu, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, "Kontrollü ve emin adımlarla hareket etmeye çalışırım" diyerek, kendisine belediyenin borç durumu hakkında çok fazla soru geldiğini belirtti:

Başkan Balcıoğlu, gerek siyasi çevremden, gerek sosyal çevremden bana seçimden bugüne ara ara “belediyemizin mali durumu gösterir tabloyu siz ne zaman belediyeye asıyorsunuz, ne zaman ilan ediyorsunuz” soruları geldi.

Ben yapım gereği kontrollü ve emin adımlarla hareket etmeye çalışırım. O sebeple tüm birim müdürlüklerimizle gerekli çalışmalarımızı, incelemelerimizi yaptık ve bugün hem halkımızı hem de meclisimizi belediyemizin borç yükü konusunda bilgilendireceğiz.

Başkan Balcıoğlu, “Yalnız başlarken şunu söylemekte yarar görüyorum; Ben 15 yıllık yerel yöneticiyim. 16. yılıma giriyorum… Meclis üyeliği, başkan yardımcılığı, İBB Meclis Üyeliği yaptım…
Bu zaman zarfında Türkiye'nin siyasi tarihine geçen bir Belediye Başkanı ile de yani İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu ile birlikte de 5 yıl çalıştım. Dolayısıyla çok ciddi bir tecrübe de kazandım yerel yönetim hususunda…” sözleriyle 15 yıllık yerel yönetim tecrübesine ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile çalışma deneyimine vurgu yaparak, yönetimdeki tecrübesinin altını çizdi.

Balcıoğlu, “O sebeple yönetimi devralmadan önceki genel kanaatimiz, yönündeydi. Bizler bu durumun bilinciyle, yatırımlarımızı hayata geçirebilmek için kaynak yaratmamız gerektiğinin farkında olarak yol haritamızı çizmeye başlamıştık seçim öncesi hazırlık dönemimizde.”

 

Mali Durum ve Yol Haritası

Başkan, seçim öncesinde hazırlık dönemlerinde belediyenin mali tablosunun toz pembe bir tablo olmadığının farkında olduklarını ve yatırımları hayata geçirebilmek için kaynak yaratma hedefiyle yol haritalarını çizdiklerini belirtti. "Vermiş olduğumuz sözlerimizi bir bir yerine getirmeye başlıyoruz," diyerek, halka verilen sözlerin yerine getirilmeye başlandığını ifade etti.

"Bu Koltuklar Ağlama, Bahane Üretme Koltukları Değil"

Balcıoğlu, borç durumunu açıklarken, "Bu koltuklar ağlama, bahane üretme koltukları değil; mücadele etme, çözüm üretme koltuklarıdır," diyerek, göreve talip olurken borç miktarının kendileri için bir engel teşkil etmediğini, aksine bir mücadele alanı olduğunu vurguladı.

Başkan Balcıoğlu “Bizler bugün borç yükümüz ne olursa olsun halkımız için, şehrimiz için, şehrimizin evlatları için sonuna kadar mücadele edeceğiz. İşçimizin, emeklimizin, çocuklarımızın hakkını hukukunu sonuna kadar koruyacağız. Çünkü Silivrili hemşerilerimiz, %54'e yakın bir destekle bizlere güvenmiştir. Bizler de gece gündüz çalışarak onların bu güvenlerine layık olmak için ne gerekiyorsa onu yapacağız 5 yıl boyunca.” Diyerek şartlar ne olursa olsun Silivri’ye hizmet etme azmini vurguladı.


“Toplam Borç Yükü 1 Milyar 503 Milyon 295 Bin 262 Lira 94 Kuruş

Başkan Balcıoğlu “Evet tüm birimlerimizle yaptığımız çalışmamızın sonuçlarına göre belediyeyi devraldığımız 31 Mart 2024 tarihi itibariyle toplam borcu yükü: 1.503.295.262,94 Türk Lirasıdır. (1 Milyar 503 Milyon 295 Bin 262 Lira 94 Kuruş).” Sözleriyle belediyenin borcunu açıkladı.

Belediyemizin borç yükünün en büyük kalemine özel firmalara olan borçlar neden olmaktadır: o rakam yaklaşık 1 Milyar 86 Milyon TL (1.085.925.968,46₺). Toplam borcun yaklaşık %72'sini oluşturmakta.


Belediyemizin borç yükünün en büyük 2 kalemine ise iştirak firmalarımızın borçları neden olmaktadır: Bu yaklaşık 226 Milyon TL (225.986.199,50₺). Toplam borcun yaklaşık %15'i.


Belediyemiz biz yönetimi devralana kadar geçen süre zarfında yani ilk 3 ayda (31 Mart 2024 itibariyle) yaklaşık 228 Milyon TL ve %9,08 oranla açık vererek (-) ekside kapatmıştır.
 
Başkan Balcıoğlu “Tekrar söylüyorum 2024 yılı ilk 3 ayı belediyemizin bütçesinin açık oranı %9,08 olmuştur. Bütçemizin borç yükü 31 Mart 2024 tarihi itibariyle 1.503.295.262,94 Türk Lirasıdır. (1 Milyar 503 Milyon 295 Bin 262 Lira 94 Kuruş). Takdirini halkımızın bilgisine sunuyoruz.” Sözleriyle bor yükü hakkında meclis üyelerini ve Silivri Kamuoyunu bilgilendirdi.




Haber Fotoğrafları
Hızlı Menü