Silivri İlçesi Muhtarlar Toplantısı, İstanbul Valisi Davut Gül başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ve Kaymakam Tolga Toğan da katıldı. Toplantıda muhtarlar mahallelerine özgü sorunlarını anlattı, gerekli notlar alındı.
Vali Gül, muhtarlarla ve gerekli kurumlarla iş birliği içinde daha güzel bir Silivri inşa edileceğini belirterek, “Birlikte inşallah daha iyi bir Silivri için çalışacağız. Bu konuşulan sorunlara bakıldığında çözülenlerin yanında çok küçük kaldığını görüyoruz. Bu güzel bir şey. Bu demek ki; Silivri’mizin bugünü dününden daha güzel. Ama şuna inanın yarını bugünden daha güzel olacak, hep birlikte yapacağız” diye konuştu.
İlçedeki kamera sayısı hakkında konuşan Vali Gül, kamera sayısının iki katına çıkacağından söz etti. “Kamera sayımız İçişleri Bakanlığı’nın bir projesi olarak iki katına çıkartılacak. Dolaysıyla olması gereken her yerde kameramız olacak” diyen Vali Gül, güvenlik konusunda çalışmaların aksamayacağını ifade etti.
“Metruk binaların gündemimizden çıkması lazım”
Deprem konusunda hassas olduklarını da dile getiren Gül, metruk binaların gündemden çıkması gerektiğini söyledi. Tarım arazilerindeki kaçak yapılaşmaya karşı olduklarını bildiren Gül, “Tarım arazilerinde adı ne olursa olsun yapılaşmaya müsaade etme şansımız yok. Muhtarlarımızın çok görevi var, en önemlilerinden biri de kaçak yapılaşmayı ihbar etmeniz. Devletin arazilerini korumanız” şeklinde konuştu.
Vali Davut Gül, gayretleri için Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu’na, Kaymakam Tolga Toğan’a, muhtarlara ve kurum müdürlerine teşekkürlerini iletti.
Başkan Balcıoğlu: İlçemizin potansiyelini en etkin şekilde ortaya koymak istiyoruz
Toplantıda konuşan Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, kurumlararası iş birliği ile ilçenin potansiyelini en etkin şekilde ortaya koymak istediklerini söyledi.
İstanbul’un tarım alanlarının yüzde 56’sının Silivri’de bulunduğunu dile getiren Başkan Balcıoğlu, Silivri’nin yaklaşık 500 kilometre tarım arazisiyle ekonomiye, tarıma ve sanayiye hizmet verdiğini vurguladı.
Silivri’de tarım istihdamının yüzde 3 seviyesinde olduğunu ifade eden Başkan Balcıoğlu, “İstanbul’da bu oran yüzde 1’in altına düşmüştür. Hedefimiz, öncelikli olarak bu oranı yüzded 5-6 seviyesine çıkarmaktır. Tüm tarım arazilerimizin işlenebilir hale gelmesi için tarım politikalarımızı güncelleyerek, bu alanı daha cazip hale getirmeyi planlıyoruz. Bu doğrultuda Tarım Lisesi mezunlarımızı destekliyor ve sayılarının artması için çalışıyoruz” dedi.
Hedeflerin arasında, Silivri’ye tarım ve hayvancılık merkezli bir yaşam bilimleri devlet üniversitesi kazandırmak olduğunu açıklayan Başkan Balcıoğlu, iş birliklerine açık olduklarını vurguladı.
İlçede yapımı planlanan Gösteri ve Performans Sanatları Merkezi’nin yapımını tasarruf tedbirleri kapsamında ertelediklerini kaydeden Başkan Balcıoğlu, “Hizmet sektörünün istihdam içindeki payını Silivri’de artırmayı hedefliyoruz. İstanbul’da yüzde 66 olan oran Silivri’de yüzde 49 seviyesinde kalıyor, bu oran Türkiye ortalaması olan yüzde 55’in oldukça gerisinde. İlçemize bir Gösteri ve Performans Sanatları Merkezi kazandırmak istiyoruz. Bu projeyi tasarruf tedbirleri nedeniyle 2027 yılı yatırım programına aldık” diye konuştu.
“Gençlik merkezimizi tamamen kendi kaynaklarımızla inşa ediyoruz”
Genç nüfusun arttığı bir Silivri’de gençlere ve çocuklara son derece önem verildiğini açıklayan Başkan Balcıoğlu, Gençlik ve Kültür Merkezi’nin büyük bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi. “Bu noktada gençlik merkezimizi tamamen kendi kaynaklarımızla inşa etmekteyiz. Kaba inşaatın %70’i tamamlandı ve Silivri’nin genç nüfusuna ve sosyal ihtiyaçlarına yanıt verecek bu merkezle geleceğimize yatırım yapıyoruz” ifadelerine yer veren Başkan Balcıoğlu, gençlere yönelik tüm yatırımları destekleyeceklerine dikkat çekti.
“Bu bereketli toprakları korumaya söz verdik”
Silivri’nin bereketli topraklarını korumaya söz verdiklerine vurgu yapan Başkan Balcıoğlu, şöyle konuştu:
“6 aylık süreçte tarım arazilerimize yapılan 100’den fazla kaçak yapıyı yıktık. Bu konuda kararlılıkla mücadele edeceğiz. Sadece bu hafta Akören Mahallemizde tarım arazilerimize yapılan 10 kaçak villayı yıktık. Yine depremle mücadele kapsamında kentsel dönüşüm için 35 riskli yapımızın yıkımını gerçekleştirdik. Ayrıca 29 riskli binamızın daha tespit çalışmalarını tamamladık yıkımı için tahliye işlemlerimizi başlattık”
“Geleceğin Silivri’si için hedef 2050!”
Başkan Balcıoğlu, geleceğin Silivri’si için “vizyon 2050” mesajı verdi. Stratejik bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Başkan Balcıoğlu, “İstanbul ve çevre bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda sektörel dağılım, nüfus öngörüleri ve kaynak planlamaları üzerinde kapsamlı bir süreç yönetmek arzusundayız. Tüm bu hedefleri gerçekleştirmek adına, Bakanlık, Valilik ve Belediye iş birliğiyle hane halkı anketlerini içeren veri toplama çalışmalarını başlatmak istiyoruz. Bu çalışmalar için, valiliğimizin desteklerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Geleceğin Silivri’si için iş birliklerine açık olduklarının altını çizen Başkan Balcıoğlu, “Yalnızca bugünün değil, yarının ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak sürdürülebilir, verimli ve dengeli bir Silivri yaratmak için hep birlikte ilerlemeyi temenni ediyorum” dedi.
Toplantıda konuşma yapan Kaymakam Tolga Toğan, mahallelerin her hafta ziyaret edildiğini belirtti. Toğan, tespit edilen sorunların Silivri Belediyesi ve il düzeyinde kurumlarla paylaşıldığını aktardı. Silivri için, Silivri Belediyesi ve diğer kurumlarla iş birliğine hazır olduklarının altını çizen Toğan, Silivri’ye katkıları için Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu’na teşekkür etti.