Silivri Belediyesi Mübadele Müze Evi, Lozan Mübadelesi ile Silivri’ye gelen vatandaşların tarih bilincini artırmak ve Silivri’nin Cumhuriyet dönemindeki önemini anlatmak amacıyla İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi işbirliği ile yapılarak Fatih Mahallesi’nde hizmete açılmıştır.
Müzemiz tarih bilincini aşılamak ve geçmişte yaşanmış olayları günümüz nesline aktarmak amacı olan ve nereden geldiğimizi unutmak ve unutturmamak için inşaa edilmiş bir mimari yapıdır.
Pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 10.00 – 19.00 arası ücretsiz bir şekilde ziyarete açık olan Mübadele Müze Evi; yerel tarih ve mübadil kültürünü yaşatan ve sergileyen bir yapı olarak hizmet vermektedir. Bir müze gibi o dönemde yaşanan olayları, kişisel hikâyeleri, o döneme ait eşya ve hatıraları simgeleyen sergilere ev sahipliği yaparak gelecek nesillere taşımaktadır.
- Bodrum + iki kattan oluşmaktadır.
- 132 m2 oturum alanı, 400 m2 kullanım alanı bulunmaktadır.
- Bina içerisindeki odalar o dönemi yansıtan materyallerin bulunduğu yaşam alanları olarak tasarlanmıştır.
- Ahşap ve taş yapılarla o döneme uygun olarak inşa edilmiştir.
- Binanın taş kısmında sergi alanı ve dönemin tarihçesini yansıtan fotoğraf ve bilgilerin bulunduğu bölüm olarak dizayn edilmiştir.
- Yapı; taş, tuğla, kerpiç ve ahşap unsurlar kullanılarak inşa edilmiştir.
- Bina içerisinde sergilenen eşyaların büyük bölümü yaşayan mübadil ailelerden gelen eşyalarla oluşturulmuştur.
- Mübadele Evi’nin bulunduğu meydanda düzenlemeler yapılarak mübadele meydanına dönüştürülmüştür.
- Mübadele Evi’nin alt kat sergi salonunda bulunan ve orijinal fotoğraflarının da bulunduğu Gülcemal Gemisi (1911-1950) umuda yolculuğun, vuslata ermenin simgesini oluşturur.
- Kuşak, kuşak anlattığımız bu yapının iç dizaynı üç kuşaktan oluşur. Birinci kuşak dediğimiz yani giriş katta bulunan salon, mutfak, banyo alanı ve mahremiyet alanı olan yatak odası bulunmaktadır. (1923-1930)
- Üst katta bulunan salon ise ikinci kuşak olup modernleşme çağını yani 1950-60 yıllarını kapsayan dönemi simgeleyen teşrifat ile kurulmuştur. Aynı katta bulunan ve yine mahremiyet alanı dediğimiz alanda hamam, yatak odası ve üçüncü kuşak torunların çocuk odası bulunmaktadır (1970-80).
- Üst kat sergi salonumuzda Efemera bölümümüz olan eski Osmanlıca bilgi, belge ve gazetelerden oluşur. Orta kısmında ise mübadillerimizin hem göç ettikleri yerden, hem de geldikleri yerde sahip oldukları kişisel eşyalar bulunmaktadır. Aynı zamanda anılarını, acılarını umutlarını koydukları bavulları bulunur.
- Salonumuzda bulunan bilgi keoksumuz (yer bilgisayarı) olup mübadelemiz ve mübadillerimiz ile ilgili bilgi verilir. Canlı tarih panomuzda ise hayatta olan mübadillerimizin anlattığı acıları, yollarda çektikleri sıkıntıları röportaj niteliğinde anlatıp bilgi verir niteliktedir.
- Antre bölümünde ise bu bölgede yaşayan birinci kuşak mübadillerimizin fotoğrafları bulunmaktadır. Bu fotoğraflar mahalledeki sosyokültürel yaşamı yansıtan fotoğraflardır. Müzemiz genel itibariyle teşrifat bakımından mübadil gelenekleriyle oluşturulmuştur.